PSV-fan na anderhalf jaar vrijgesproken van openbare geweldpleging


Artikel uit december-uitgave 2014 van clubblad PSV Fans United

 

PSV - Ajax april 2013. PSV-fan Pieter loopt rond 20.00 uur vanuit Stadionbar De Aftrap naar de auto. Hij wordt onderweg door de politie aangehouden en verblijft voor drie dagen op het hoofdbureau van politie. Hij wordt verdacht van het mogelijk gooien van een tafel en het gooien met stenen. Ze zagen het echter niet helemaal goed omdat hun zicht belemmerd werd door een ME-bus en een verkeerspaal. Toch hoopten ze een bekentenis los te krijgen. Dit lukte in die drie dagen echter niet.

 

Pieter werd vrijgelaten en kreeg een snelrechtdagvaarding mee naar huis. De eerste zaak was met meerdere fans in juni. De zaak van Pieter, die drie getuigen in zijn voordeel had, werd aangehouden omdat de advocaat alleen maar sfeerbeelden had gezien en niet de opnamen van de tenlastelegging. Maanden later bij de 2de zaak wilden ze de beelden tonen, maar lukte het niet de beelden te laten zien. Ook via een andere laptop lukte het niet. Voor de derde keer weer naar Den Bosch en weer hetzelfde verhaal met de beelden. Terwijl de rechter de beelden tussendoor al bekeken zou moeten hebben, was hij bovendien ook nog de helft van het dossier kwijt. De rechter kreeg nog een foto van de “verdachte” te zien, maar ging er niet in mee dat de persoon op de foto de verdachte was. Na 1 oktober zaten de officier en rechter in een ander arrondissement en werd de zaak overgedragen aan anderen.

 

Op 30 oktober 2014 weer naar de Brabantse hoofdstad met een nieuwe officier en nieuwe rechter. Die hebben de beelden bekeken en vonden dat Pieter niks had gedaan. Zelfs de officier eiste daardoor vrijspraak. De rechter ging daar in mee net als zijn advocaat. Het stadionverbod werd teruggedraaid en voor de rest weet hij nog niet of zijn advocaat nog iets gaat ondernemen, zoals bijvoorbeeld m.b.t. de advocaatkosten. De Supportersvereniging PSV (SV) had ervoor gezorgd dat hij de 450 euro boete aan de KNVB niet hoefde te betalen omdat hij geen seizoenkaart had en dus geen binding met de club. Pieter had de dag van zijn aanhouding ook geen kaartje voor PSV-Ajax.

 

Toen Pieter na zijn vrijspraak ging vragen waarom hij geen lid meer van de SV was zeiden ze dat hij de acceptgiro niet had betaald. Pieter vond dat ze hem voorlogen omdat hij al van andere fans gehoord had dat ze je royeren als je een stadionverbod hebt gekregen. Ben gewoon eerlijk tegen de fans en ga ze niet voorliegen, vindt hij. Pieter vindt het ook niet normaal dat je per se lid van de SV moet zijn om korting te krijgen om een uitreis van PSV per bus te bezoeken. Laat PSV die uitwedstrijden maar regelen dan, met de SV heeft hij niks. Pieter is er inmiddels wel achter dat PSV ook graag meewerkt aan het verlenen van info voor een stadionverbod en dat gelijk na een arrestatie door de politie te laten uitreiken. Door die gedachtegang van zijn favoriete club heeft Pieter anderhalf jaar niet naar PSV kunnen gaan kijken.
Hoe gaat PSV dit met hem oplossen? Pieter vindt dat fans die niet bekend hebben ook niet meteen een stadionverbod horen te krijgen.Terug


PROGRAMMA

-

01 Jan 1970 1:00
,
mark van bommel psv fans united